Een nieuwe website, een nieuwe rubriek!

Bij de presentatie van de nieuwe website van Vogelvereniging Boshoven presenteren we ook graag een nieuwe rubriek. Iedere maand bezoeken we een ander lid van onze vereniging en we stellen iedere maand dezelfde tien vragen. Zoals al aangekondigd tijdens de jaarvergadering gaan we starten met:

De vogelliefhebber achter …. Jan Litjens!                                                                                                  

Vraag 1. Op welke leeftijd kreeg jij je eerste vogels?

Dat was op mijn tiende, dat betekent dat ik op dit moment al 61 jaar vogels heb. De eerste vogels kreeg ik van mijn vader, die had ook al vogels. En binnen de familie waren meer liefhebbers. Er waren toen zo wie zo nog veel meer liefhebbers, alleen bij ons in de straat geloof ik wel tien!

Vraag 2. En wat voor vogels waren dat?

Dat waren kanaries, rood-agaat. Die hebben we veel gekweekt. En wat nog wel leuk is om te vertellen. Wullem Stijnen, de vader van Pierre Stijnen, kwam bij ons de vogels selecteren voor de tentoonstelling. Dus ook bij Pierre is de liefde voor vogels met de paplepel ingegoten!

Vraag 3, Hoeveel ruimte had je tot je beschikking?

We hadden een ruimte van vijf bij vijf meter. Die moest ik natuurlijk delen met mijn vader. Je kunt je wel voorstellen, in die ruimte stonden best wel veel broedkooien en vluchtjes.

Vraag 4. Ging je direct al gericht kweken of kwam dat later?

Al direct, ik deed ook vanaf het begin mee op de tentoonstelling van de vereniging. Dat moest natuurlijk met ringen van mijn vader maar ik schreef natuurlijk wel de ringnummers op van mijn vogels! Je probeerde toch je vader te verslaan!

Vraag 5. Wat kweek je op dit ogenblik?

Dit jaar kweek ik vier kleurslagen kanaries. Recessief wit en dominant wit, en verder wit-intensief geelschimmel en tenslotte ivoor intensief.

Vraag 6. Met hoeveel koppels ben je aan het kweekseizoen begonnen?

O, dat zijn er veel minder als vroeger, Ik kweek hier thuis met vijf koppels en ik heb ook nog drie koppels bij mijn broer die ik ook dagelijks verzorg.

Vraag 7. Kweek je voor de hobby of ook om mee te doen aan een tentoonstelling?

Heel zeker om mee te doen aan een tentoonstelling. Dat heb ik altijd graag gedaan! Kijk ik heb hier nog een aantal krantenknipsels. In januari 1984 ben ik met een stam putters Nederlands kampioen geworden en met diezelfde vogels heb ik een maand later op de Wereldkampioenschappen in Pirmasens (DLD) een bronzen medaille behaald. Dat zijn mooie herinneringen. En hoewel ik nu minder vogels heb speel ik ook nu nog graag mee op een aantal tentoonstellingen!

 

Vraag 8. Wat is de grootste uitdaging met het kweken met deze kleurslagen?

Bij witte vogels is dat een correcte bevedering. Je moet goed opletten dat je vogels met een korte bevedering zet op vogels met een lange bevedering. Doe je dat niet dan vraag je om problemen dus dat is echt wel een uitdaging. En bij phaeo’s moet je opppassen dat je geen lumps inkweekt in je stam.

Vraag 9. Wat is de grootste teleurstelling in je carriére?

Acht á negen jaar geleden heb ik een aantal phaeo’s aangeschaft bij een gerenommeerde kweker in Frankrijk. Die vogels heb ik goed moeten betalen maar met die vogels kwam ook het probleem lumps binnen in mijn stam. Deze afwijking kwam heel veel voor bij de afstammelingen van deze vogels. Ja, leergeld is altijd duur geld!

Vraag 10. Wat is jouw advies voor een beginnende liefhebber?

Koop geen vogels op de markt of op internet. Ga bij een goede kweker thuis kijken en schaf daar een aantal koppels aan. Je kunt beter iets meer besteden. En je krijgt vaak het advies van deze persoon er gratis bij. En ben je helemaal nieuw, ga ook eens kijken bij mensen van je eigen vereniging, ook die willen je vast helpen!

 

Dit was het gesprek met Jan Litjens, gezellig aan tafel met een lekker kopje koffie. Natuurlijk hebben we ook bij de vogels gekeken en daar komt dan de laatste vraag:

Jan, mag ik een paar foto’s maken?

En ook dat was geen probleem!